"ותבוא בלט ותגל מרגלותיו " – "ותקרב אסתר ותגע בראש השרביט"
ד"ר אורית אבנרי
מה היה מתרחש אילו היו יכולות רות ואסתר לצאת ממגילותיהן ולהיפגש בדרך בין פרס לבית לחם? ד"ר אורית אבנרי מהרהרת בפגישה הדמיונית בין שתי נשים ייחודיות בתנ"ך.
מה היה מתרחש אילו היו יכולות רות ואסתר לצאת ממגילותיהן ולהיפגש בדרך בין פרס לבית לחם? ד"ר אורית אבנרי מהרהרת בפגישה הדמיונית בין שתי נשים ייחודיות בתנ"ך.
חז"ל דרשו את שמה של אסתר כפי שדרשו שמות מקראיים רבים. גישות אלה לפרשנות שמה של אסתר מכילות פרשנויות שונות של המגילה. למעשה, בתוך משמעויות שמה של אסתר ניתן למצוא את תמציתה של המגילה. אסתר- לשון סתר, נעלם, מסתורי
הציור "אסתר עומדת לפני אחשוורוש" מושפע מקורות חייה של הציירת ארטמיסיה ג´נטילצ´י (המאה ה-17), שחוותה בצעירותה ניצול ואונס, והפכה לפורצת דרך.
נכתב ע"י דינה ספראי, נירה נחליאל וענת קוטנר.
127 מדינות כנגד 127 שנותיה של שרה.
בשלושה חגים שבהם נטלו הנשים חלק משמעותי בהתהוות הנס, פסקו חז"ל כי חיוב מצוות החג חל גם על הנשים. למרות היותן פטורות, בדרך-כלל, ממצוות שהזמן גרמן
כמו במשתה בחצר אחשורוש. גם אצלנו מוזמנות למסיבות ולתוכניות האירוח נשים, להציג את יופיין. במגילת אסתר שני מודלים נשיים להתמודדות עם התופעות המבישות.
כל אחת מאיתנו נמצאת באחת מתקופות חייה בהצטלבות של זמן ומקום, שמחייבת לקחת אחריות לחיינו ולאירועים סביבנו. לעיתים מעורבות זו מחוייבת ביחס לכלל ולהיסטוריה. מדרש אישי על מגילת אסתר.
מחשבות על הרגע בו הפכה אסתר למנהיגה.
מיהו עמלק? בפרשת זכור ובהפטרה.
על טבע החיים-מוות-חיים, שהנו מחזור של התעוררות, התפתחות, ניוון ומוות, שאחריו באה תמיד חזרה לחיים. עוד טיפ טיפה לפורים שמאחורינו.
הכמיהה אל היש ואל האין.
יצירתה של נורית גזית על קריאת המגילה. "שנה אחר שנה דמויותיה עולות על במה, מתחילה הצגה... בכמיהה וצהלה לשנה הבאה - מגילה".
"מדרש 'צְאֶינָה וּרְאֶינָה'" הוא מעין פרודיה על התֶּמָה של צניעותן של נשים ומקומה של האישה בחברה בת-ימינו, והוא נתחבר על ידי כותבת שורות אלה בשנת תשע"ג כטקסט לחג הפורים על ידי ד"ר יעל לוין.
חג הפורים מבטא את עומק תחושת החרדה של קהילות מיעוט נרדפות, לצד השמחה לאיד על כשלון משימת האויבים. שלל המצוות והמנהגים הכרוכים בפורים מבטאים הן את זיכרון הסכנה, הפחד, הרשע ושרירות הלב. פרופ' רחל אליאור על מנהגי החג.
פורים - מסכות, תחפושות, רדיפות והמרות: בין אסונות לשמחות – מה עוד מסתתר מאחורי קריאת המגילה במרחבי ההיסטוריה?
מה בין מרים לאסתר * מנהיגוּת על רגל אחת * אסתר המנהיגה * אסתר הפסיכולוגית * אסתר הנצחית * דרמה בשש מערכות * המגילה ונשף המסכות * מבנה סיפור בתוך סיפור וגם : אירוניה במגילה.
אסתר היתה זקוקה לזעזוע חיצוני ש"יכה" בה, יערער את עולמה, ויעורר אותה לפרוץ את הגדרות החברתיים הנורמטיביים. נכתב ע"י רבקה לוביץ, דינה ספראי ונירה נחליאל
האם חיובם של נשים וגברים בקריאת מגילה זהה? הרבנית ד"ר מיכל טיקוצי'נסקי סוקרת את נושא הלכות קריאה מגילה על ידי נשים ומציגה את הגישות השונות לקריאה ולברכות לפני ואחרי הקריאה.
לקראת חג הפורים פסק הרב עובדיה יוסף, מבכירי הפוסקים הספרדים, שנשים יכולות לקרוא את מגילת אסתר בפני כל ציבור של מתפללים, לכתוב מגילות אסתר כשרות ואף להוציא ידי חובה את הגברים המאזינים להן. ד"ר עליזה לביא שבימים אלו יוצא ספרה "מנהג נשים" קיבצה את מנהגי פורים בארץ ובתפוצות השונות.