"וָאֶשְׁלַח לְפָנֶיךָ אֶת מֹשֶׁה אַהֲרֹן וּמִרְיָם"
ד"ר יעל לוין
מרים הנביאה מוזכרת בפתיחת ספר שמות, אולם קיימת שתיקה באשר לפועלה בהמשך תקופת השעבוד. עם זאת, אפשר לקבוע כי בשעה שהובילה את הנשים במעמד שירת הים, היה מקומה כמנהיגה שמור לה.
מרים הנביאה מוזכרת בפתיחת ספר שמות, אולם קיימת שתיקה באשר לפועלה בהמשך תקופת השעבוד. עם זאת, אפשר לקבוע כי בשעה שהובילה את הנשים במעמד שירת הים, היה מקומה כמנהיגה שמור לה.
הוגי דעות אחדים במהלך ההיסטוריה התייחסו אל הזהות האנושית בכלל, ואל הזהות הנשית בפרט, כאל מודל קבוע מראש שעל האדם להתאים עצמו אליו. השאלה היא, האם על פי התורה, גדול מגוון התפקידים והזהויות שאישה יכולה לקחת על עצמה כמגוון התפקידים שמציע הקיום האנושי?
מאמר תגובה ל"הלכה למרים מסיני"/דב אלבוים, שפורסם במוסף "ערב שבת" של מעריב (20 בספטמבר 2013).
דמותה של מרים על פי המשוררת יוכבד בת מרים.
מניין שאבו המיילדות את הכח להתנגד לפרעה? מה הן ראו שאף אחד אחר לא ראה? על לידה והתנגדות לסמכות בפרשת שמות.
"וַתַּעַן לָהֶם מִרְיָם שִׁירוּ לַה' כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם..." (שמות ט"ו, כ"א).
על ההבדלים בין שירת משה- שירת הים ושירת מרים- שירת הבאר, ומשמעותם בהתייחס להנהגה של כל אחד מהאחים.
המעיין בדברי ה' לאהרן ומרים, יראה כי כולם מתייחסים לנושא מעמדה המיוחד של נבואת משה, וללא כל התייחסות ללשון הרע או לרכילות. ה' אינו שואל: מדוע אמרתם לשון הרע", אלא מדוע דברתם (נגד) משה?
מרים נשמרת בתודעתנו כנביאה ומנהיגה אולם המסר מסיפורה הוא: "הישמרי לך".
בניגוד לפסיביות הגברית בשירת משה, הרי בשירת מרים הנאמרת בלשון רבות ´ותצאן כל הנשים אחריה בתפים ובמחולות´ (שם 20), באה לידי ביטוי העמדה האקטיבית לא רק של מרים - דמות המנהיגה היוזמת והמובילה - אלא של כל הנשים היוצאות בעקבותיה בתופים ובמחולות, כשוות לה.
טובה בירנבאום בוחנת את דמותה של מרים הנביאה ומציעה לנו למזוג כוס מים, כוס חמישית, לכבודה של הנביאה ובארה.
מה בין מרים לאסתר * מנהיגוּת על רגל אחת * אסתר המנהיגה * אסתר הפסיכולוגית * אסתר הנצחית * דרמה בשש מערכות * המגילה ונשף המסכות * מבנה סיפור בתוך סיפור וגם : אירוניה במגילה.
בְּלֵיל הַסֵּדֶר שִׂימוּ כּוֹס לְמִרְיָם.